Jadłospis EB ? przykład

Śniadanie [ 1 osoba ] Kaszka manna z żółtkiem + kanapka z szynką drobiową i majonezem

250 g Mleko spożywcze, 3,2% tłuszczu ( jeden kubek )

30 g Kasza manna ( dwie łyżki )

15 g Miód pszczeli ( jedna łyżka do posłodzenia kaszki )

25 g Żółtko jaja kurzego ( jedno żółtko dodane do kaszki manny )

30 g Chleb żytni jasny ( jedna kromka )

7 g Masło ekstra ( jedna łyżeczka)

20 g Szynka delikatesowa z kurczaka ( jeden plaster )

15 g Majonez domowy ( jedna płaska łyżka )

Śniadanie Drugie [ 1 osoba ] Drożdżówka z makiem

110 g Bułeczki drożdżowe z makiem ( jedna drożdżówka )

Obiad [ 1 osoba ] Smażona wątróbka wieprzowa w cebuli z ziemniakami puree ( + żółtko ) i mizerią + sok jabłkowy

200 g Wątroba wieprzowa

55 g Cebula ( pół średniej sztuki ? usmażone )

250 g Ziemniaki puree ( gniecione ziemniaki z łyżką masła )

20 g Żółtko jaja kurzego ( jedno żółtko ? dodane do puree ziemniacznego )

20 g Olej rzepakowy ( duża łyżka do smażenia cebuli i wątróbki )

150 g Mizeria ze śmietaną

250 g Sok jabłkowy ( jeden kubek )

Podwieczorek [ 1 osoba ] Truskawki ze śmietaną i cukrem

200 g Truskawki

150 g Śmietana, 18% tłuszczu ( jeden mały kubeczek )

15 g Cukier ( jedna łyżka )

Kolacja [ 1 osoba ] Kanapki z pastą rybną + sok owocowy

60 g Chleb żytni jasny ( dwie kromki )

14 g Masło ekstra ( dwie łyżeczki )

50 g Pasta z jaj i ryby wędzonej ( dwie czubate łyżki )

250 g Sok jabłkowy ( jeden kubek )

Opracowanie:

Paweł Jutkiewicz

 

 

 

1slider

Nasi Partnerzy

mojarana.jpglr.jpgorphan.jpgeurordis.jpg6.jpgmediamed.jpgpolymem.jpglines.jpgmolnlycke.jpgkruk.jpgconvatec.jpg

button 1 200x135px

dotpay debra

nowa strona EB

fanimani debra eb

Konsultacja i pomoc pielęgniarska

Drodzy rodzice/opiekunowie jeśli potrzebujecie pomocy, konsultacji pielęgniarskiej i opieki w zakresie wiedzy o lekach, opatrunkach i ich zastosowania w leczeniu i pielęgnacji w Epidermolysis Bullosa zachęcamy cię do kontaktu z Debra Polska Kruchy Dotyk tel. + 48 668 837 308. Więcej danych teleadresowych w zakładce kontakt.