Stowarzyszenie Debra Polska Kruchy Dotyk

Oświadczenie w sprawie zwiększenia dopłaty pacjentów do opatrunków stosowanych w EB

Drodzy podopieczni Stowarzyszenia Debra Polska Kruchy Dotyk wraz z opiekunami,
W związku ze zmianą dopłat do opatrunków stosowanych, Stowarzyszenie Debra Polska Kruchy Dotyk podjęła szereg działań mająca na celu wrócenia do cen i refundacji opatrunków na poziomie 2016roku.

Rozmowy przeprowadziliśmy z Firmami Opatrunkowymi, doradcami, którzy znają się na ustalaniu list refundacyjnych, lekarzami, Rzecznikiem Praw Dziecka i jego doradcami, senatorami pracującymi w komisji zdrowia. Końcem 2016roku wystąpiliśmy z pismem do Ministerstwa Zdrowia do Pana Ministra Konstantego Radziwiłła i wyraziliśmy nasz sprzeciw tak drastycznym planowanym podwyżkom. W ślad za naszym pismem zostaliśmy umówieni na rozmowę w Ministerstwie Zdrowia.

Spotkanie odbyło się 11.01.2017roku. W tym miejscu Zarząd Stowarzyszenia Debra Polska Kruchy Dotyk bardzo dziękuje za ogromne  wsparcie w tych rozmowach Panu Profesorowi Cezaremu Kowalewskiemu, oraz Rzecznikowi Praw Dziecka Panu Markowi Michalakowi i jego współpracownikom, którzy stali murem za chorymi na EB.

Podczas spotkania z przedstawicielami Ministerstwa Zdrowia zwróciliśmy uwagę na krzywdzące pacjentów mechanizmy w ustawie refundacyjnej, które powodują podwyżkę cen opatrunków. Zaproponowaliśmy wspólnie różne sposoby rozwiązania obecnej trudnej sytuacji wszystkich pacjentów. Rozmowy i ustalenia nadal trwają jeśli będzie finalne zakończenie oczywiście wszystkich Państwa poinformujemy.

Obecnie Firma Mölnlycke Health Care Polska Sp. z o.o przekaże 2000 sztuk opatrunków Mepilex Transfer, 15 x20 cm dla najbardziej potrzebujących ( w jaki sposób będą przekazywane opatrunki poinformujemy Państwa) jest to pomoc doraźna do marca. Firma też wyjątkowo obniży cenę od 1 marca tak, aby pacjenci nie musieli dopłacać do Mepilex EM 17,5X17,5cm.

W tym miejscu Zarząd Stowarzyszenia Debra Polska Kruchy Dotyk dziękuje za ogromny dar serca Firmie Mölnlycke Health Care Polska Sp. z o.o. Bardzo, bardzo dziękujemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zarząd Stowarzyszenie Debra Polska Kruchy Dotyk

1slider

Nasi Partnerzy

mediamed.jpgkruk.jpgmojarana.jpgconvatec.jpgorphan.jpglines.jpg6.jpgpolymem.jpglr.jpgmolnlycke.jpgeurordis.jpg

button 1 200x135px

dotpay debra

nowa strona EB

fanimani debra eb

Konsultacja i pomoc pielęgniarska

Drodzy rodzice/opiekunowie jeśli potrzebujecie pomocy, konsultacji pielęgniarskiej i opieki w zakresie wiedzy o lekach, opatrunkach i ich zastosowania w leczeniu i pielęgnacji w Epidermolysis Bullosa zachęcamy cię do kontaktu z Debra Polska Kruchy Dotyk tel. + 48 668 837 308. Więcej danych teleadresowych w zakładce kontakt.